Mobbing styrker ikke kulturen

Hva ønsker en av våre nasjonale kulturredaksjoner å oppnå ved å rakke ned på UKM?

 

Er hun gått feil? Er dette «Ungdommens kulturmønstring»?
– Øyvind Rønningens anmeldelse av hver gang vi møtes

UKM (Ung Kultur Møtes, tidl. Ungdommens kulturmønstring) er en arena for alle kulturuttrykk. Vi skal være de første til å si at her er det åpent for alt fra nykommerne, de som vil prøve noe nytt, og til de som er mer eller mindre på et profesjonelt nivå.

UKM setter deltakerens opplevelse i fokus. Dette skal være en arena for å utforske sine egne evner og grenser i trygge rammer. Uavhengig av sjanger og stilart, skal vi inspirere ungdom til fordypning, dedikasjon, øving og personlig utvikling.

Kulturanmeldelser vil alltid være subjektive, og det synes vi er greit. At en av våre nasjonale kulturredaksjoner bruker UKM som et skjellsord for å henge ut en norsk artist synes vi er trist. Både fordi det i beste fall grenser mot mobbing av Ida Maria, men også fordi det fremstiller UKM som noe negativt.

 

Vi kan ikke stole på at Facebook, Netflix og HBO tar ansvar for norsk språk, kultur og demokrati.
– Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i kronikken: Det haster for norske medier nå

For oss som jobber for å ivareta norsk kultur og gi ungdom en god introduksjon til nye opplevelser i kulturlivet, er det provoserende at mediene helt unødvendig fremstiller ung kulturutøvelse som negativt på denne måten.

Et fellesskap som UKM er på sitt sterkeste og mest effektive når ungdom med ulik erfaring møtes for samhandling og felles opplevelser. Hvorfor Dagbladet velger å fremstille dette som noe negativt lurer vi veldig på.

 

Listen over kjente, norske artister som startet med UKM er lang, blant annet Karpe Diem, Tone Damli Aaberge og Astrid S. Måten Dagbladet fremstiller UKM på er flaut, og ikke minst negativt ovenfor alle ungdommene som bruker masse tid og krefter på å få til dette.
– Karina Kapelrud i kommentarfeltet på dagbladets facebookstatus

Hva om vi heller løfter frem de flinke og oppfordrer flere unge til å prøve ut sine kunstneriske sider – kunne ikke det vært en idé?