UKM fyller 30 år i år!

Satser på at rekordmange melder seg på!

I 1985 ble Bobbysocks de første norske vinnerne av Eurovision Song Contest, med låta «La Det Swinge». Det var ikke den eneste store kulturhendelsen (sett med norske øyne), som gjorde sin debut dette året. Akershus fylke arrangerte samme år en kulturmønstring for ungdom, basert på en modell fra Finland. Året etter tok Norsk Kulturråd initiativet til Ungdommens Kulturmønstring, og derfra begynte snøballen å rulle.

Prosjektet Ungdommens Kulturmønstring var Kulturrådets største satsing på barne- og ungdomskulturfeltet i disse årene. Rådet ønsket at prosjektet skulle gi signal om høyere prioritering av målgruppen og på sikt også at prosjektet skulle skape ringvirkninger i forhold til kommunenes og fylkenes satsing på barne- og ungdomskultur.

Norsk Kulturråd fyller 50 år i år, og har lagt ut en flott og utfyllende artikkel om deres vei med UKM. Artikkelen finner du her: http://www.kulturradet.no/jubileum-2015/vis-artikkel/-/ukm-30-ar

UKM består nå av lokalmønstringer i over 400 kommuner, fylkesmønstringer i landets alle 19 fylker, og siden 1991 har den årlige landsmønstringen vært i Trondheim. Oppimot 25 000 ungdommer fra hele landet deltar hvert år med ett bredt spekter av kunst og kulturuttrykk. Mangfold er UKMs eksistensgrunnlag. Derfor er UKM også en arena for ungdom som er interessert i sceneteknikk, journalistikk, videodokumentar, webdesign og arrangement- og festivalplanlegging.

UKM skal ha en form og ett innhold som appelerer til ungdom. Dette sikres bl.a. gjennom å gi ungdom aktiv medbestemmelse i alle ledd og prosesser.

30-års feiringen vil markeres gjennom hele året, både lokalt, regionalt og på den nasjonale UKM-festivalen, og det satses bredt på ett rekordstort antall påmeldte!